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EMS Service ARPA Funding FAQ

General Information and Questions:

All EMS agencies who were awarded have received an intent to fund notice. All EMS agencies will still need to
complete a signed Attestation form as well as a completed ACH / W-9 to ensure that banking information is current
with the Department. Department staff have reached out with questions to several EMS agency representatives
who are not responding. No funding will be disbursed until this step is completed.

Agreements are currently under review and should be available by the end of March.

Q: Was the Intent to Fund final confirmation of funding?
A: No, the Intent to Fund is notification of intent to fund. A final attestation will still need to be signed prior to any
funding being distributed to the EMS agency.

Q: Once the attestation is signed are we able to receive payment?

A: No, to process payments, the Department will require the signed attestation and a completed ACH / W-9 Form
for initial set up or if banking information has changed. The Department has received many ACH / W-9 Forms;
however, there may be questions for clarification. Please ensure these questions are answered in a timely
fashion as no funding will be distributed until these are complete.

Q: Is there a match requirement to the funds we are receiving?
A: No

Q: What if my EMS agency is unable to use the funds?
A: Please notify the Department as early as possible if these funds cannot be used. There is no penalty; however,
the Department may be able to reallocate funds to another agency.

Q: | submitted a quote for my ambulance or equipment at the time of application, do | need to use that
manufacturer or vendor now that | have been notified my EMS agency will be funded?

A: No, EMS agencies may use any vendor they choose, it does not need to be with the same quote submitted at
the time of application.

Ambulance Funding:

Q: What type of ambulance can we purchase?

A: Purchases can be for a new, used or remount ambulance if it meets the regulatory requirements of Title 172
NAC 12 004.01. Please review the regulations found here:
https://www.nebraska.gov/rules-and-regs/regsearch/Rules/Health_and Human_Services System/Title-
172/Chapter-012%20.pdf
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Q: Can I use the funding for a deposit or down payment?

A: Yes, The Department will need to receive a copy of the invoice for the deposit or down payment. It should be
noted that if funds are utilized for a deposit or down payment and final delivery of the ambulance does not occur
prior to September 20, 2026, agencies will be required to return the deposit or down payment to the
Department.

Q: Will an EMS agency be able to utilize a lease to own option for any outstanding balance upon delivery?
A: No.

Q: When will funding be available for to my EMS agency?

A: The Department will only be able to issue funds to an EMS agency once it is clear the agency will be accepting
delivery of the ambulance. The Department encourages EMS agencies to get a confirmation of estimated
delivery date withing 90 days and an invoice from the manufacturer. This information should be submitted to
the Department at DHHS.EMSTraumaProgram@nebraska.gov so payment can be processed and received
prior to delivery of the ambulance. Follow up documentation may be needed to get final confirmation of

delivery.

EMS Equipment Funding:

Q: Do | have to purchase on the equipment that was listed in my application?

A: No, agencies may purchase the pre-approved application equipment which includes cardiac monitors, AED,
stretchers, stretcher loading systems, ALS Ventilator, or automated CPR Devices. EMS agencies that
submitted for equipment purchases in the “Other” category may only purchase equipment that was approved by
the Department. This equipment will be outlined on the grant attestation document.

Q: When will funding be available for to my EMS agency for equipment?

A: The Department will only be able to issue funds to an EMS agency once all documentation has been submitted,
including an invoice. Once the EMS agency receives an invoice from the manufacturer or vendor, please
submit the information to the Department at DHHS.EMSTraumaProgram@nebraska.gov so payment can be
processed.
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